“ENBREL 25 MG ENJEKTABL SOLÜSYON İÇİN TOZ” HAKKINDA;

T.C Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü'nün Birliğimize gönderdiği 25.10.2004 tarih, 24710 sayılı yazıda, Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü'nün 12.10.2004 tarih, 040122 sayılı yazısı gereğince;

Wyeth İlaçları A.Ş. firmasının ruhsatına sahip olduğu "Etanercept" etken maddesini içeren "Enbrel 25 mg Enjektabl Solüsyon İçin Toz" adlı preparatın Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış endikasyonunun;

Yetişkinlerde Metotreksat dahil (kontrendike değil ise), hastalığı modifiye edici antiromatizmal ilaçlara yeterli cevap alınamayan durumlarda, tek başına veya Metotreksat ile birlikte aktif romatoid artrit kontrolünde kullanılır.

Önceden Metotreksat ile tedavi edilmemiş yetişkinlerde ciddi, aktif ve ilerleyen romatoid artrit kontrolünde kullanılır. Ayrıca, Metotreksat'a yeterli cevap alınamayan veya Metotreksat'ı tolere edemeyen 4-17 yaş arası çocuklarda aktif poliartiküler tip juvenil kronik artrit tedavisinde endikedir." Şeklinde olduğu, yetişkinlerde hastalığı modifiye edici antiromatizmal ilaçlara yeterli cevap alınamayan durumlarda aktif ve ilerleyen psöriatik artrit tedavisi ve aktif ankilozan spondilit tedavisi için kullanıldığı bildirilmektedir.

Ayrıca kullanım şekli ve dozunun haftada bir defa (eşzamanlı olarak iki 25 mg subkutan enjeksiyon) veya iki defa (3-4 gün arayla 25 mg subkutan enjeksiyon) şeklinde uygulanabilirliğinin onaylı olduğu ve adı geçen ilacın, Bütçe Uygulama Talimatı Ek-2 "Hasta Katılım Payından Muaf İlaçlar Listesi" 9.maddesi kapsamında değerlendirilmesi uygun bulunduğu bildirilmektedir.

Ancak, söz konusu ilacın kullanımı için verilecek sağlık kurulu raporunda Romatoid Artritli Hastalarda" daha önceden temel ilaçlardan (Sulfasalazin, Klorokin, Metotreksat, D-Penisillamin, Altın Tuzları ve Leftunomid) en az 3 (üç) tanesinin yeterli doz ve sürede kullanılmasına rağmen hastalık aktivitesinin baskılanmadığının sağlık kurulu raporunda belirtilmesi durumunda hasta katılım payından muaf olarak geri ödemesinin yapılabileceği belirtilmektedir.

01 Mart 2011 - Okunma Sayısı : 6305