HEMOFİLİ HASTALARI HAKKINDA;

* İl Sağlık Müdürlüğü'nün 18.10.2004 tarih 19953 sayılı yazısında;

Hemofili A/B, Von Willebrand ve diğer Faktör eksikliği olan hastaların reçetelerinin geçerli olabilmesi için taşınması gereken özellikler aşağıda bulunan Bakanlık Genelgesinin 7. maddesinde belirtilmiş olup, tevziye dahil eczacılar tarafından dikkate alınması gerektiği bildirilmiştir.

a) 11.10.2001 tarih ve 1996 sayılı genelge.

b) 31.12.2001 tarih ve 26995 sayılı genelge.

c) 15.05.2002 tarih ve 10275 sayılı genelge.

Kan ürünleri reçetesi ve Hemofili Takip Karnesi Uygulaması hakkında Bilgi, ilgi(a),(b) ve (c) genelgelerimiz ile bildirilmiştir.

Uygulamaya esas olmak üzere, Bakanlığımıza intikal eden Hemofili Karneleri ile ilgili olarak;

A-Hemofili-A, Hemofili-B, von Willebrand hastalığı ve diğer faktör eksikliği durumlarında hemofili karnesi düzenlenebilmesi için;

1- Hemofili A hastaları için, Faktör VIII düzeyi, Faktör VIII inhibitörü düzeyini ve hastanın tanısını içeren heyet raporu ile üniversite hastaneleri veya eğitim hastaneleri hemostaz laboratuarından yeni tarihli olarak alınmış hemostaz laboratuarı sonuçları bulunmalı,

2- Hemofili B hastaları için, faktör IX düzeyi, faktör IX inhibitörü düzeyini ve hastanın tanısını içeren heyet raporu ile üniversite hastaneleri veya eğitim hastaneleri hemostaz laboratuarından yeni tarihli olarak alınmış hemostaz laboratuarı sonuçları bulunmalı,

3- Von Willebrand hastalığı için vWF Ag, Ristosetin kofatör aktivitesi. faktör VIII düzeyi, Faktör VIII inhibitörü düzeyi, tanı konulmasını sağlayan spesifik aggregasyon testlerini ve hastanın tanısını içeren heyet raporu ile üniversite hastaneleri veya eğitim hastaneleri hemostaz laboratuarından yeni tarihli olarak alınmış hemostaz laboratuarı sonuçları bulunmalı

4- Diğer faktör eksikliklerinde (Faktör VII, Faktör X, Faktör V, Kombine faktör eksiklikleri v.s.) ilgili koagülasyon faktör düzeyini ve hastanın tanısını içeren heyet raporu ile üniversite hastaneleri veya eğitim hastaneleri hemostaz laboratuarından yeni tarihli olarak alınmış ilgili "faktör eksikliği tanısını koyduran" hemostaz laboratuarı sonuçları bulunmalı,

5- Fibrinojenle ilgili olarak;

a-Hipofibrinojenemi'de; kazanılmış hipofibrinojenemi nedenlerinin ekarte edilmiş olduğunu gösteren heyet raporu ve fibrinojen düzeyinin düşük olduğunu gösterir yeni tarihli üniversite hastaneleri veya eğitim hastaneleri hemostaz laboratuarı sonuçları bulumalı,

b-Afibrinojenemi'de; kazanılmış afibrinojenemi nedenlerinin ekarte edilmiş olduğu ve düzeyin Sıfır (O) olduğunu gösterir heyet raporu ile bunu destekleyen yeni tarihli üniversite hastaneleri veya eğitim hastaneleri hemostaz laboratuarı sonuçları bulunmalı,

c-Disfibrinojenemi'de; Klinik olarak kanama hali bulunduğunu ve tromboz olmadığı ile ilgili tanıya nasıl ulaşıldığını gösterir heyet raporu ile trombin zamanı ve fibrinojen düzeyini gösterir yeni tarihli üniversite hastaneleri veya eğitim hastaneleri hemostaz laboratuarı sonuçları bulunmalı,

6- Faktör VIII düzeyi %50 ve üzeri olması halinde tüm hastalara ait aşağıda belirtilen laboratuar
ve klinik parametreler verilmelidir,

a-Üniversite hastaneleri veya eğitim hastaneleri laboratuarlarından birisinden yeni tarihli
olarak APTT , faktör, von Willebrand faktör antijen düzeyi, Ristosetin kofaktör aktivitesi, kanama
zamanı tetkikleri,

b-Hastayla ilgili ayrıntılı klinik bilgi (spontan kanaması var mı? Kanamaya eğilimi var mı?
Travmalara kanama yanıtı nasıl? Hiç operasyon geçirmiş mi? Kanama sorunu olmuş mu? v.b.)

7- Bakanlığa sunulması gereken ve daha önce bildirilen genelgeler ve yukarıda belirtilen bilgilere ilave olarak hastanın 2 adet vesikalık fotoğraf ve nüfus cüzdanı suretinin de gönderilmesi,

-İkinci kez hemofili karnesi talebi durumunda ilk karnenin de gerekli bilgi ve belgelerle birlikte Bakanlığa gönderilmesi gerekmektedir.

B-Hemofili-A, Hemofili-B, Von Willebrand hastalıkları ve diğer faktör eksikliği durumlarında
Düzenlenen hemofili karnelerine yazılan reçetelerin geçerli olabilmesi için;

l-Kanama halinde tanı biliniyorsa kanamanın yeri açık olarak belirtilmeli,

2-Proflaktik kullanımı durumunda,

Prof1aksiye alınan Hemofili A ve Hemofili B hastalarında hastanın proflaktik tedaviye alınmasını zorunlu kılan klinik durum ve faktör düzeyi belirtilmelidir.

01 Mart 2011 - Okunma Sayısı : 4937