ORAL BESLENME SOLÜSYONULARI TEVZİ LİMİTİ VE TEVZİ REÇETELERİNE AİT PROTOKOL YENİDEN DÜZENLENMİŞTİR.

1 Mart 2014 itibariyle bazı reçete grup limitlerinin yeniden düzenlendiği bildirilerek yeni belirlenen güncel limitler duyurulmuştu.

Yine 1 Mart 2014 itibariyle Oral Beslenme Reçetelerine ait tevzi limiti tüm bölgeler için 7.500 TL olarak yeniden düzenlenmiştir.


Belirlenen bu yeni limitler ve protokolde yapılan düzenlemeler aşağıda sunulmuştur. Olası hataların önüne geçmek ve mağduriyetlerin yaşanmaması için protokolün dikkatlice incelenmesi gerektiğini bildirir,

Bilgilerinize sunarız.

 

T.C.
TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ
25. BÖLGE MERSİN ECZACI ODASI
İŞ TEVZİ PROTOKOLÜ

TARAFLAR:
1-Mersin Eczacı Odası (MEO diye anılacak)
2- …………………. Eczanesi sahip ve/veya mesul müdürü (Eczane diye anılacak)

KONU:
SGK hastalarına ait
a- Mor ve turuncu reçeteye yazılması zorunlu olan ilaçların yer aldığı reçeteler,
b- İşyeri hekimi tarafından yazılan reçeteler,
c- Eritropoietin ve darbepoetin preparatlarını ihtiva eden reçeteler,
d- Diyaliz solüsyonlarını ihtiva eden reçeteler,
e- Eczacı Odalarınca dağıtım protokolü yapılan ünitelerdeki yatan hasta reçeteleri,
f- 2828 sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu hükümlerine göre korunma, bakım ve rehabilitasyon hizmetlerinden ücretsiz faydalanan kişilere ait reçeteler ile özel ve kamu huzurevlerinde kalan kişilere ait reçeteler ile 5378 sayılı Özürlüler Ve Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanuna göre özel rehabilitasyon merkezlerinde kalan kişilere ait reçeteler,
g- Eczane olmayan yerleşim bölgelerindeki sigortalı ve hak sahiplerine ait reçeteler,
h- Organ nakli sonrasında kullanılan ilaçlar,
ı- Tüp bebek ve tüp bebek öncesi tedavide kullanılan ilaçları içeren reçeteler,
i- Oral beslenme solüsyonlarını ihtiva eden reçeteler,
j- Harp Okulları, Askeri Liseler, Polis Meslek Yüksek Okulları, Fakülte ve Yüksek Okullarda TSK namına okuyanlar ve Astsubay Yüksek Okullarında okuyan öğrencilerin reçeteleri,
k- Yurt dışı sigortalılarına ait reçeteler,
l- Evde bakım hizmetleri çerçevesinde düzenlenen reçeteler.
m-Majistral ilaç içeren reçeteler
n-Talasemi endikasyonunda kullanılan ilaçları içeren reçeteler,
o-TNF alfa Blokeri olarak kullanılan ilaçları içeren reçeteler.

AMAÇ:
SGK ile TEB arasında imzalanan protokol uyarınca yukarıda belirtilen ilgili reçetelerin MEO tarafından saptanan esaslar dâhilinde haksız rekabeti ve etik dışı uygulamaları önlemek, hekimi eczacıyı hastayı ve kurumu olası şaibeden korumak ve hak sahiplerinin ve eczacının mağdur olmamasını sağlamaktır.

KAPSAM:
TEB 25. Bölge MEO bölge sınırları içinde yer alan ve SGK Protokolü imzalayan tüm eczaneler tarafından karşılanmak istenen konu bölümünde yer alan reçeteleri kapsar.

İLGİLİ DAYANAK:
-6643 sayılı TEB yasasının eczacı odalarını ‘’iş tevzi’’ yapmakla yetkili ve görevli kılan 4/f bendi hükmü

-TEB’nin 31. Büyük Kongresinde alınmış olan ‘’iş tevzi’’ konulu 46 nolu karar.( Büyük Kongre kararlarına uymamak 5 Ekim 1995 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan TEB yönetmeliğinin 31 madde hükmüne göre disiplin suçudur).

-SGK ile TEB arasında imzalanan protokolün ilgili maddeleri

UYGULANACAK ESASLAR:

1. Reçete dağılımı ile ilgili bilgisayar yazılımı ve işletimi MEO tarafından sağlanacaktır.

2. Aylık limitler: (01.03.2014 tarihinden itibaren)


Kan ürünü reçeteleri için 6.000 TL

Yatan hasta reçeteleri için 4.000 TL

Diyaliz solüsyonları içeren reçeteler için 6.000 TL

Eritropoietin ve darbepoetin reçeteleri için 2.000 TL

İşyeri hekimi reçeteleri için 1.000 TL

Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme ile Huzurevlerinde Kalan Hastaların reçeteleri için 5.000 TL

Eczane olmayan yerleşin bölgelerindeki sigortalı hak sahiplerine ait reçeteleri için sıralı / limit yok

Organ nakli sonrasında kullanılan reçeteler için 5.000 TL

Tüp bebek ve tüp bebek öncesi tedavide kullanılan ilaçları İçeren reçeteler için 2.000 TL

Oral beslenme solüsyonu ihtiva eden reçeteler 7.500 TL

TSK öğrencileri ve Polis Meslek Yüksek Okulu öğrencileri reçeteleri için 1.500 TL

Yurtdışı sigortalılarına ait reçeteler için 7.500 TL

Evde bakım hizmetleri çerçevesinde düzenlenen reçeteler için 1.000 TL

Majistral İlaç İçeren Reçeteler için 15.000 TL

Talasemi End. Kul. ilaçları içeren Reçeteler 10.000 TL

TNF Alfa Blokeri İlaçları İçeren Reçeteler 30.000 TL


olarak belirlenmiştir.


Eczaneler bu limitleri aylık en fazla %10 oranında aşabilirler. Aşılan tutarlar bir sonraki ayın limitinden düşülecektir

3. Belirlenen limitler aylık olup, tamamlanmayan limitler ay sonlarında sistem tarafından sıfırlanacaktır.

4. MEO gerekli gördüğü hallerde eczanelere bildirmek kaydıyla bu limitler üzerinde değişiklik yapma hakkına sahiptir.

5. TL Limitini tamamlayan eczaneler bir sonraki aylık döneme kadar eczaneye gelen ilgili reçeteleri Mersin Eczacı Odası’na bildirerek hastayı limiti açık en yakın eczaneye yönlendirecektir.

6. Tevzi limitleri arasında aktarma yapılamaz.

7. Kan ürünü içeren reçete bedelinin 10.000 TL nin üzerinde olduğu durumlarda protokol sonunda bu tip reçeteleri karşılamak istediğini belirtmiş eczaneler arasında düzenlenecek sıralı tevzi uygulanacaktır. Bu nedenle 10.000 TL nin üzerindeki kan ürünü içeren reçeteler eczaneye geldiğinde hasta Eczacı Odası’na yönlendirilir. Eczanelerin nöbetçi olduğu zamanda gelen reçetelerdeki ilaçlar ilk mesai gününe yetecek kadar (ilk mesai günü dahil) verilebilir. Bu durumda karşılanan reçete kan ürünü limitine kaydedilir.

8. Eczaneler gelen ilgili reçeteleri ayrım yapmaksızın temin etmek zorundadır.

9. MEO hastanın ilaca ulaşamadığı durumlarda (yetim ilaç ya da ilacın piyasada olmaması gibi) elinde ilaç olan eczacıya limitini aşsa bile bir sonraki ay veya ayların limitinden düşmek kaydıyla reçeteyi karşılamasını sağlar.

10. Reçetelerin ve beraberindeki eklerin tebliğ ve mevzuat hükümlerine uygunluğu tamamen eczacının sorumluluğundadır.

11. Karşılanan reçeteler TEB internet sayfasında yer alan bilgisayar sistemine girilecek (provizyon tarihinden itibaren 4 gün içinde) ve her ay sonu reçeteler için buradan döküm alınıp reçetelerle beraber onay için MEO veya ilçe temsilciliklerine getirilecektir.

12. MEO tarafından onaylanmayan reçetelerin bedelleri Kurum tarafından ödenmeyecek ve eczaneye tekrar iade edilecektir. Bu protokole aykırı olarak karşılanan (eczanenin limiti olmadığı veya sırası gelmediği halde karşılanmış veya 4 gün içerisinde sisteme girilmeyen vb.) reçeteler Odamız tarafından onaylanırken ilk seferde uyarı, ikinci seferde protokolün 14. maddesinde yer alan reçete onay bedelinin 5, sonraki durumlarda ise 10 katı tutarında ceza uygulanacaktır.

13. Nöbetçi eczaneler limitlerine bakılmaksızın reçeteleri karşılayabileceklerdir. Fakat limiti aşan tutarlar bir sonraki ay veya aylardaki limitlerinden düşülecektir. ( 7. maddede belirtilen durum hariç)

14. Eczaneler karşıladıkları (mor, turuncu, anti TNF, Talasemi % 0,5) eritropoietin ve darbepoetin, organ nakli, tüp bebek, oral beslenme solüsyonları, yatan hasta, iş yeri hekimi, diyaliz solüsyonları, sosyal hizmetler ile huzurevi ve evde bakım hizmetleri reçete bedellerinin %1 ini reçeteleri MEO veya ilçe temsilciliklerine onay için götürdüklerinde fiş/fatura karşılığında ödeyecektir. Bu onaylar reçete kuruma fatura edilmeden önce yapılacaktır.

15. Yatan hasta reçeteleri öncelikle reçetede bulunan ilacın ait olduğu gruba eklenecektir. 16. İş bu protokol hükümlerine uymayan eczaneler hakkında MEO Yönetim Kurulu reçeteleri onaylamayarak sistemden çıkarmak dahil, ilgili mevzuat hükümleri dahilinde her türlü cezai yaptırımı uygulayabilir.

17. Gereksinim duyulduğu hallerde, uygulamada bir eksikliğin fark edildiği veya değişen ve gelişen koşullara uyum sağlanması amacıyla MEO bu protokolün tümünü yenilemeye, yeni bir madde eklemeye, herhangi bir maddeyi çıkarmaya ve değişiklik yapmaya yetkilidir.

18. Kan ürünü reçete bedelinin 10.000 TL ve üzerinde olması durumunda;

Karşılamak istiyorum

Karşılamak istemiyorum

 

07 Mart 2014 - Okunma Sayısı : 3866