YATAN HASTA VE GÜNÜBİRLİK TEDAVİ UYGULAMALARI İLE İLGİLİ OLARAK SAĞLIK BAKANLIĞI İLAÇ VE ECZACILIK GENEL MÜDÜRÜ İLE YAPILAN GÖRÜŞME hakkında;

Yatan hasta reçetelerinin hastanelerden temini ve günübirlik tedavi uygulaması konularında, 11.06.2007 günü Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ile yapılan görüşmeden sonra;  Merkez Heyeti Başkanlık Divanı 19.06.2007 günü aynı konuda görüşme yapmak üzere Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürü Mahmut Tokaç?ı ziyaret etti.

Görüşmede, yatan hasta reçetelerinin temininde eczacı odaları ile hastane başhekimlikleri arasında imzalanan protokoller ile kurulan yatan hasta reçetesi tevzii bürolarının verdiği hizmetin olumsuz etkileneceği; yatan hastaların tedavisi için ihtiyaç duyulan ilaçların sağlık kurum/kuruluşundan temininin merkezlerde sağlanabileceği ancak taşrada bu konuda sıkıntı yaşanacağı ve yatan hastaların ilaç temini konusunda mağduriyet yaşayacağı belirtildi. Sağlık Bakanlığı Müsteşarı ve İlaç ve Eczacılık Genel Müdürü tarafından; Avrupa ülkelerinde de mevcut uygulamanın yatan hasta ilaçlarının hastane tarafından temini şeklinde olduğu; Türkiye?de bu sistemin kurulması ve sürekliliğinin sağlanması için devletin adım attığı belirtildi. Yatan hasta reçetelerinin hastane eczanelerinden temini konusunda, Sağlık Bakanlığının tavrının net olduğu, bu konuda gerekli kaynağın devlet tarafından sağlanacağı ifade edildi.

15.06.2007 tarihinde yürürlüğe giren Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği ile Sağlık Uygulama tebliği?nde üçüncü bir kategori olarak yer alan günübirlik tedavi uygulaması ile ilgili olarak,  uygulamanın mevcut yasal düzenlemelere ve ülkemizde süregelen sağlık sistemine aykırı olduğu aktarıldı ve bu uygulamanın durdurulması için gerekli yasal girişimlerde bulunulacağı Sayın Müsteşara ve Genel Müdüre bildirildi. Yatan hasta reçetelerinin 120 gün sonunda sağlık kurum ve kuruluşlarından temin edilmeye başlanması uygulaması ile ilgili itirazımız, Sağlık Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı nezdinde yazılı ve sözlü olarak gerçekleştirilecektir.

06.03.1999 tarih 23631 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 1999 Mali Yılı Bütçe Uygulama Talimatı?nın 13.8 nolu bölümünde yer alan ?İntravenöz İlaç Tedavisi?ne ilişkin hükmünün iptali için Birliğimiz tarafından dava açılmıştı. İntravenöz İlaç Tedavisi bölümünün 6197 sayılı Eczaneler ve Eczacılar Hakkında Kanuna ve Yataklı Tedavi İşletmeleri Yönetmeliğine aykırı olduğu gerekçesiyle açılan dava, T.C.Danıştay Onuncu Daire tarafından Talimatın İntravenöz İlaç Tedavisine ilişkin bölümde hukuka ve mevzuata aykırılık görülmediği gerekçesiyle 17.04.2006 tarihinde reddedilmişti. 25.05.2007 tarih 26532 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Tebliğlerde yer alan ?Günübirlik tedavi? ifadesi ile, İntravenöz İlaç Tedavisi ile başlatılan uygulamanın kapsamının, Kemoterapi tedavisi, Radyoterapi tedavisi (radyoterapi tedavi planlaması hariç) Genel anestezi, bölgesel anestezi, intravenöz veya inhalasyon ile sedasyon gerçekleştirilen tanısal veya cerrahi tüm işlemler ve Diyaliz tedavileri ile genişletildiği görülmektedir. Günübirlik tedavi uygulaması, ABD ve diğer bazı Avrupa ülkelerinde kabul gören ve süregelen bir uygulamadır. Ancak, ?günübirlik tedavi? ifadesi, ülkemizde sağlık hizmeti ile ilgili yapılmış yasal düzenlemelerde yer almamaktadır. İfadenin, 15.06.2007 tarihi itibariyle yürürlüğe giren Tebliğlerden çıkarılması ve Tebliğ ile bu kapsama alınmış bulunan ilaç gruplarının yeniden ayakta tedavi kapsamında değerlendirilmesi için yargı yoluna başvurulacak olup; bu konuda Türk Eczacıları Birliği bünyesinde kurulan çalışma grubu çalışmalarına başlamıştır.

01 Mart 2011 - Okunma Sayısı : 4900